Gå på teater

Visste du at teateret ble til blant de gamle grekerne, og at den verdenskjente filosofen og forfatteren Friedrich Nietzsche debuterte med en avhandling om «Tragediens Fødsel» i antikkens Hellas? Både terminologien som brukes for å diskutere teater, sjangrene som den deles inn i, og mange av temaene, plottene og karaktertypene i det moderne teateret stammer faktisk fra oldtiden. Det gjør dramatikkens ubrutte tradisjon til en av de vesentligste og mest essensielle deler av vår kulturarv.

På et teater presenteres scenekunst, der dramatikere og skuespillere jobber med å få publikum til å tenke, føle eller følge med på en medrivende historie. Som regel er skuespillet preget av samtale mellom minst to parter, kalt dialog, men det kan også forekomme enetaler, kalt monolog. I tillegg til snakkingen er det gjerne et rikt kroppsspråk og ofte musikk, sang og dans.

Det er som regel bare skuespillerne som befinner seg på scenen, men i bakgrunnen samvirker en rekke ulike yrkesgrupper for å få til en best mulig forestilling: godt teater er avhengig av eksperter på kulisser, kostymer, scenografi, koreografi, smiteaternke, spesialeffekter og vellykket regi. Først og fremst kreves selvfølgelig et godt manuskript, skrevet av en forfatter som kalles dramaturg. Sånn sett kan teater nytes bare ved å lese et skuespill og tenke seg hvordan det kunne utspille seg i det virkelige liv eller på scenen, men det aller beste er å gå på teater og få med seg en nøye forberedt forestilling.

Teater i Oslo

Hvis du bor i eller nær Oslo, er du så heldig å ha det beste teatertilbudet i landet. Da kan du legge turen innom selve Nationaltheatret, nynorskteateret Det Norske, Oslo Nye Teater, eller en lang rekke andre scener der profesjonelle kunstnere boltrer seg i gamle og nye skuespill. Tror du ikke du kan ha godt av å hoppe over én kveld foran tv-en og få med deg en fin teaterforestilling i stedet?